Waarom lenen studenten?

Voor studenten is het gebruikelijk om geld bij te lenen om hun studie te bekostigen. Studeren is namelijk duur en er blijft weinig tijd over om te werken.

Bovendien wordt studeren steeds duurder en kun je steeds minder hulp van de overheid verwachten. Studenten lenen steeds meer bij om hun studietijd door te komen. Over het algemeen doen zij dat tegen gunstige voorwaarden, maar de studentenlening is nog altijd niet gratis.

In sommige gevallen kan een studiebeurs omgezet worden in een lening.
Dat kan het geval zijn als een student niet voldoende studiepunten heeft gehaald of gestopt is met zijn studie. Rente op een studentenlening is meestal niet zo hoog, maar de rente loopt hoe dan ook op. Na hun studie blijven veel studenten zitten met een hoge schuld. Het is niet altijd makkelijk om deze lening meteen terug te betalen.

In 2008 was de rente over een studielening 4,17% en dat is relatief laag. Maar de schuld kan door de rente toch behoorlijk oplopen. Het kan zelfs zo erg zijn, dat het lijkt alsof je helemaal niets aflost en alleen maar rente betaald. Dat is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van de hoogte van je schuld en je maandelijkse aflossingen.

Het helemaal aflossen van je studieschuld kan jaren duren en maar weinig studenten denken daar tijdens hun studie over na. Zij verwachten in de toekomst veel geld te gaan verdienen. Maar als je verdiensten tegenvallen kan de aflossing van je schuld een substantieel deel van je inkomen vormen.

Studenten kunnen dan ook beter vooraf bedenken of ze tijd over hebben om een baan te hebben naast hun studie. Hiermee kun je ook een gedeelte van je kosten opvangen en het levert je ook nog werkervaring op. Hierdoor hoef je misschien niet bij te lenen en het staat ook nog goed op je cv. Bij sommige studies is het echt niet mogelijk om te werken, omdat ze te veel tijd consumeren.