Geld lening vergelijken

Geld lenen bestaat bijna net zo lang als de mensheid bestaat. Dit blijkt uit archeologische vondsten van o.m. boekrollen. Zelfs in de Bijbel, het oudste nog bestaande boek op aarde, wordt vaak verwezen naar geld lenen. Zo wordt er in de Bijbelteksten Spreuken 28:8 en Matteüs 25:27 gesproken over een eerlijk rentetarief. Het was zelfs verboden om rente over leningen te vragen voor de allerarmsten! Ook in Nederland zijn sommige leenvormen zo duur dat er met afgunst gekeken wordt naar de winsten die sommige banken daarmee maken. Over woekerrente gesproken: Rood staan is een van de duurste vormen van geld lenen. Je kunt daarom ook maar beter niet rood staan. Maar toch komt het bij veel mensen maar al te vaak voor dat ze net een beetje geld tekort komen om rond te komen. Of men komt opeens voor onvoorziene uitgaven te staan. Apparatuur heeft immers geen eeuwig leven en gaat vroeg of laat kapot. Een wasmachine moet wel vervangen worden en een auto, waarvan je voor je werk afhankelijk bent, heeft onderhoud nodig. Je kunt het beste niet bij je vrienden of familie aankloppen voor geld. Tenzij je goede afspraken maakt en de kans op onenigheid nihil is. Deze vorm van lenen noemen we onderhands geld lenen. Lenen via de bank kan maar het is lastig om te onderhandelen over de rente. Daarom kun je het beste via bemiddelaars een lening afsluiten. Bij hen is het vaak heel goed mogelijk om te onderhandelen over de rente en voorwaarden.

Geld lenen via kredietverstrekkers

Heb je een nieuwe wasmachine nodig? Valt je auto bijna uit elkaar? Voor al dit soort uitgaven kun je het beste een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten bij een kredietverstrekker of een bemiddelingskantoor. Banken bieden meestal alleen leningen aan tegen rentetarieven waarover niet te onderhandelen is. Daarnaast is het nog maar de vraag of je via een bank een lening kunt afsluiten vanwege de vele (soms starre) regels en voorwaarden. Kredietverstrekkers en bemiddelaars (tussen bank en lener) bieden vaak meer ruimte en mogelijkheden. Onderhandelen over rente en kosten is mogelijk. Daarnaast heb je altijd een contactpersoon op wie je kunt terugvallen voor het geval je vragen en/of advies nodig hebt. Er zijn verschillende mogelijkheden m.b.t. aflossing. Informeer daar ook naar. Daarnaast kun je vaak zelf bepalen hoeveel geld je wilt lenen en zit je niet vast aan vaste leenbedragen. Uiteindelijk kost lenen altijd veel geld. Ook in dit geval. Maar je kunt de kosten wel sterk terugdringen en samen met de aanbieder de voorwaarden scheppen.

Soorten geldleningen

Er zijn diverse manieren om geld te lenen. De bekendste daarvan zijn:
• Doorlopend krediet
• Persoonlijke lening
• Hypotheek (diverse vormen)
• Woonhuiskrediet
• Rood staan bij de bank
• Minilening

Soms is lenen onverstandig

Bijna niemand kan een woning geheel uit eigen zak betalen. Een hypotheek afsluiten is, als de financiële situatie dat toelaat, meestal een goede keuze om redelijk goedkoop te kunnen wonen. Het huren van een woning is immers, in de meeste gevallen, nog duurder. Toch is geld lenen niet altijd even verstandig. Bijvoorbeeld wanneer je baan op de tocht staat of wanneer een bepaalde investering c.q. aankoop niet perse noodzakelijk is. Probeer zo min mogelijk onnodige leningen af te sluiten. Spaar liever geld en betaal een nieuwe auto uit eigen zak. Op de langere termijn ben je daar veel goedkoper mee uit en je loopt geen risico.