SP: “Het leenstelsel voor studenten is simpelweg dom”

Zodra de Nederlandse overheid de studie niet meer betaald zullen vele studenten af gaan haken. Ze kunnen het hoger onderwijs niet meer betalen. Het hoger onderwijs zal dan ook massaal leeg gaan lopen als dat gebeurt. Dat meldt Jasper van Dijk, kamerlid van de SP. De SP-er heeft gereageerd op het feit dat partijen PvdA en VVD de langstudeerboete af willen schaffen en willen vervangen met een zogenaamd sociaal leenstelsel.

Jasper van Dijk: “De langstudeerboete staat op dit moment op 3000 euro, maar een leenstelsel zou de student op z’n minst 13000 euro moeten kosten. Het gaat dus niet de goede kant op, het wordt juist erger gemaakt. Een hoop jongeren zullen dus niet kiezen voor een hogere opleiding vanwege de enorme schulden die er gemaakt moeten worden.”

Het is alles behalve handig

Volgens kamerlid Van Dijk heeft het CPB al uitgerekend dat er zo’n 20.000 tot 35.000 toekomstige studenten af zullen zien van een hogere opleiding als de studiebeurs daadwerkelijk verdwijnt. Het plan om een leenstelsel in te voeren noemt hij dan ook alles behalve handig. Oliedom zelfs. Juist op het moment dat er zo’n grote vraag naar goed opgeleide ingenieurs, leraren en medici is.

Jasper van Dijk: “Wat er zo sociaal is aan de schuld die de studenten voor de kiezen krijgen middels het leenstelsel? Juist. Dat is niet sociaal. Zeker niet voor de mensen met een lager inkomen, die maken dan geen kans meer op een goede opleiding, simpelweg omdat hun ouders en zijzelf het geld niet hebben voor zo’n hoge lening. We moeten dan ook niet selecteren op geld, maar op talent.”