Openbaar vervoer

Treins, trams, metro’s, bussen, het openbaar vervoer is ontzettend groot en klinkt soms een beetje ingewikkeld. Niet alleen ingewikkeld, maar ook nogal duur. In dat eerste is de laatste jaren verandering gekomen door de komst van de ov-chipkaart, de kaart waarmee je kunt chippen in verschillende voertuigen binnen het openbaar vervoer. De prijs is wel nog hetzelfde. Ten minste, voor de normale burger, niet voor de student. Ook hier heeft de student namelijk voordeel, geregeld door wederom de overheid. Als student kun je gebruikmaken van het studentenreisproduct. Met het studentenreisproduct kun je als student met korting of zelfs gratis met het openbaar vervoer reizen, heel prettig. Het is dus een must voor jou als student, dit kun je niet laten lopen.

Studentenreisproduct

Net zoals dat het geval is met de studiefinanciering, moet ook het studentenreisproduct aangevraagd worden bij DUO, een instantie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op de pagina over reizen op de site van DUO kun je informatie vinden over het reisproduct. Je ziet dat het vooral draait om de ov-chipkaart (zie de onderstaande alinea om te lezen wat dat precies inhoudt) en je ziet ook dat je het gewoon kunt aanvragen op de site, moeilijk is het niet. Doe het vooral, want met dit voordeel zorg je er hoogstwaarschijnlijk voor dat je gratis kunt reizen met het openbaar vervoer en daar is iedere niet-student ontzettend jaloers op.

Ov-chipkaart

Nog even een korte uitleg over de ov-chipkaart, want die maakt deel uit van datgene dat je krijgt wanneer je het studentenreisproduct ontvangt. Met de ov-chipkaart kun je heel gemakkelijk chippen bij iedere vorm van vervoer in het ov. Wanneer je instapt chip je je even in en wanneer je uitstapt moet je vooral niet vergeten uit te chippen. Geen gedoe met het kopen van kaartjes en dergelijke, het is echt een vooruitgang op wat vroeger was.