Lenen of Sparen?

Het klinkt misschien oubollig, maar het is echt zo: als je ergens voor spaart haal er je er meer voldoening uit.

Je hebt je al die tijd kunnen verheugen op het product waar je voor gespaard hebt en als je het dan kunt kopen, heb je veel meer voldoening.
De ervaring leert dat als mensen lenen om dingen te kopen dat ze er snel op uitgekeken zijn.
Je kunt natuurlijk die nieuwe tv ook op afbetaling kopen. Maar dat is veel duurder dan als je spaart voor die schitterende kijkbuis. Er wordt namelijk rente berekend over het bedrag dat je leent om het product te kopen. Als je gespaard had om die tv te kopen, had je die rente in ieder geval niet hoeven betalen en was je dus goedkoper uit geweest.

Daarnaast is het meestal zo dat je langer plezier hebt van een product waar je voor gespaard hebt. Het verlangen naar iets is ook leuk en bovendien ben je op je tv waar je drie jaar voor gespaard hebt niet snel uitgekeken. Daarnaast is het zo dat tegenwoordig producten vrij snel verouderen. Het kan gebeuren dat je een iets op afbetaling koopt dat al verouderd is voordat je het afbetaald hebt. Als je spaart voor een product kun je in ieder geval het nieuwste van het nieuwste kopen.

Sparen is dus altijd voordeliger dan lenen, dat is de enige conclusie die mogelijk is. Lenen kost geld en sparen kan je zelfs geld opleveren. Als je echt een noodgeval hebt, kun je er wel voor lenen, maar in principe kun je het beter niet doen. Soms is lenen echter onvermijdelijk, als je bijvoorbeeld een huis moet kopen of een auto voor woon-werkverkeer. Maar houd het in gedachten: Leen alleen geld voor eerste levensbehoeften en niet voor onnodige hebbedingetjes.