Doorlopend Krediet

Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij een maximaal bedrag geleend kan worden. Dit bedrag wordt afgesproken aan de hand van je inkomen en er wordt ook gekeken of dat je nog andere leningen hebt lopen. Je kunt dan zelf beslissen hoeveel je van het doorlopend krediet op gaat nemen en wanneer je het bedrag af gaat lossen. Er is geen vaste looptijd, je kunt namelijk iedere keer geld opnemen en dan weer aflossen. Het geld dat is afgelost kan ook iedere keer weer opnieuw worden opgenomen. Dit is dan ook de reden dat er ook wel over een consumptieve lening wordt gesproken, er kan gekozen worden voor een aflossingsvrije variant, maar er kan ook worden gekozen voor een doorlopend krediet waarbij je continu een vast percentage af moet lossen.


Voordelen doorlopend krediet

De voordelen van een doorlopend krediet zijn als volgt, het is een erg flexibele manier van geld lenen. Je kunt geld opnemen, dat bedrag aflossen en dan weer opnieuw dat geld opnemen als je het weer nodig hebt. Daarnaast hoef je niet continu een nieuwe lening af te sluiten wanneer je weer geld wilt lenen. Er zijn ook nadelen bij een doorlopend krediet, je weet van te voren namelijk niet waar je aan toe bent. De rente staat niet vast, zij is variabel dus de rente die je moet betalen is iedere maand anders. Overweeg de voordelen en de nadelen en overweeg de keuze voor een doorlopend krediet.

Krediet bij de Bank

Op het moment dat je geld te kort komt en toch graag wat wilt kopen dan kan je een doorlopend krediet afsluiten. Op zo’n moment kan het lenen van geld heel handig zijn. Sommige producten wil je namelijk direct vervangen. Je kan hierbij denken aan een kapotte wasmachine of grote reparatie aan je auto. Bij een doorlopend krediet hoef je niet voor elke bijzondere situatie een aparte lening aan te vragen, maar kan je flexibel hiermee omgaan. Op het moment dat je vakantiegeld hebt gehad of een maand minder kosten maakt kun je direct op dit krediet aflossen. Voordat je een doorlopend krediet afsluit moet je jezelf de volgende zaken afvragen: Is het mogelijk om zelf een spaarpotje op te bouwen voor onverwachte kosten? Houdt je na aflossing van rente nog genoeg geld over om te leven? Wat is de looptijd van de lening? Wat is de hoogte van het gewenste krediet? Gebruik een doorlopend krediet bij voorkeur niet voor luxeproducten zoals een extra wintersportvakantie of een weekendje weg. Het is een manier om in onverwachte situaties je kosten te kunnen voldoen. Let op: Geld lenen kost geld!