Vragen over BKR

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen door studenten en anderen over de BKR registratie.

Wat staat er niet in het BKR register?

In het BKR register staat uiteraard niet alles over jou vermeld. Het volgende staat in ieder geval niet in het BKR register:
• Of je een belastingschuld hebt.
• Of je een huurschuld hebt.
• Of je eventueel openstaande rekeningen hebt bij je energiebedrijf.
• Of je eventuele een studieschuld hebt bij de Informatie Beheer Groep.Hoe kom je er achter of je een BKR registratie hebt?

Je kunt je BKR registratie niet opvragen via internet of via de telefoon. Je zult daarvoor naar de bank moeten gaan. Elke bank heeft brochures van het BKR liggen met daarin informatie over het BKR alsmede een aanvraagformulier. Inzage in het BKR register kost € 4,50.

Naast een overzicht van je eigen BKR registratie kun je ook een overzicht krijgen van alle bedrijven die in de laatste 12 maanden inzage hebben gevraagd in jouw dossier. Dit kun je eventueel opvragen door een brief te sturen naar het BKR met als omschrijving “Protocol Inzage”. Ook dit overzicht kost je € 4,50.

Wanneer krijg je een BKR registratie of codering?

Op zich hoeft een BKR registratie geen probleem te zijn. Een groot deel van de Nederlanders heeft zelfs een BKR registratie. Dit kun je al krijgen als je bijvoorbeeld rood staat op je betaalrekening, dat is namelijk ook een vorm van krediet. Je krijgt echter een heel andere situatie als je je rekeningen niet betaald. Heb je meerdere keren je rekeningen niet betaald of kunnen betalen, dan krijg je een zogenaamde BKR codering. Alle bij het BKR aangesloten bedrijven hebben namelijk de plicht om alle achterstallige betalingen te melden bij het BKR. De minimale termijn daarvoor is echter minimaal 2 maanden, dus als je een keer een maand je rekening niet betaald maar die de volgende maand alsnog hebt betaald, dan is er helemaal niks aan de hand. Per krediet verschilt het aantal maanden bij achterstallige betalingen, namelijk:
• Bij een hypotheek: 4 maanden.
• Bij een doorlopend krediet: 2 tot 4 maanden.
• Bij een verzendhuiskrediet, zoals bijvoorbeeld Wehkamp of Bol: 2 tot 4 maanden.
• Bij een persoonlijke lening: 2 maanden.


Kun je van een onterechte KBR registratie afkomen?

Heb je volgens jou een onterechte BKR registratie of codering gekregen, dan kun je daarvoor in bezwaar gaan bij de geschillencommissie van het BKR. Die kijken dan of het inderdaad onterecht is. Je zou eventueel ook direct naar de rechtbank kunnen gaan.

BKR registratie en toch een hypotheek?

Sta je toch geregistreerd bij het BKR, maar wil je toch een hypotheek, dan is dat in bepaalde gevallen toch mogelijk. Als je een hypotheek afsluit of geld leent, dan wordt die lening door de instantie bij het BKR in Tiel geregistreerd. Echter als je betalingsproblemen hebt, dan krijg je een zogenaamde BKR notering of codering. In dat geval kan het een probleem zijn om alsnog een hypotheek of extra geld te lenen.