Beleggen ook tijdens crisis populair onder studenten

Het algemene beeld van studenten is dat ze altijd weinig geld hebben. Maar is dit wel zo? Wordt leeft de student anno 2012 van droog brood of leeft hij in grote weelde? Ongetwijfeld zal de waarheid ergens in het midden liggen, maar met de bezuinigingsmaatregelen op het onderwijs worden studenten steeds vaker gedwongen om te lenen. Om dit te voorkomen zijn studenten creatief in het verdienen van geld, in dit artikel bespreken we de mogelijkheid om geld te verdienen met beleggen.

Wat is Beleggen?

Beleggen is niet meer dan het investeren van geld met als doel hier geld mee te verdienen. Een bekende variant van beleggen is het investeren in aandelen, bijvoorbeeld op de beurs. Bij het beleggen in aandeel krijg je feitelijk een ‘deel’ van een bedrijf in handen. Op het moment dat het goed gaat met het bedrijf en de koers van het aandeel gaat omhoog dan wordt ook jou belegging meer waard. Maar op het moment dat het slecht gaat met het bedrijf en de koers omlaag gaat dan wordt ook jou belegging minder waard.

Een vorm van beleggen wat eigenlijk iedereen wel eens doet is sparen op een bankrekening. Op deze bankrekening zet je geld wat je momenteel niet nodig hebt en in ruil hiervoor ontvang je rente. Varianten hiervan zijn spaar deposito’s waarbij je geld voor langere tijd vast gezet wordt op een rekening van de bank. In ruil hiervoor krijg je natuurlijk rente.

Risico’s van beleggen

Op het moment dat je met kleine beleggingen een aardig kapitaal hebt verworven kan je er ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed. Bij vastgoedbeleggingen steek je geld in huizen of kantoren in de hoop te profiteren van de waardestijging van het vastgoed. Dit is jarenlang een zeer populaire en waardevaste manier van beleggen geweest. Sinds het aanbreken van de economische crisis is het duidelijk dat ook deze manier van beleggen risico’s kent. Wees daarom altijd verstandig want zoals je weet: Rendementen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Mocht je van plan zijn voor het eerst te gaan beleggen, neem dan contact op met een adviseur van bijvoorbeeld de bank of bij grote bedragen met een private banker zodat je geen onverantwoorde risico’s neemt.